Участие на Ръководството на Центъра за изследване на екстремизма и тероризма в мащабното полево учение “Сила 23” по Плана за действие при земетресение.

На 28.05.2023 г. се проведе мащабното полево учение “Сила 23” по Плана за действие при земетресение. В учението присъстваха и Ръководителя на центъра за изследване на екстремизма и тероризма – полковник доцент доктор Петър МАРИНОВ и Заместник-ръководителя – главен комисар (оз.) д-р Лъчезар МИЛУШЕВ.

Учението “Сила 23“ бе част от проиграването на Плана за защита при бедствия в частта му “План за действие при земетресение“ по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова и главен комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН.

Целта на самото полево учение бе да се провери как се изпълняват плановете за действие при земетресение, готовността на кризисния щаб, органите и структурите за реагиране и взаимодействие в критична ситуация и овладяване и ликвидиране на последствията. На самото участие се проследиха и действията на общинския щаб, органите и структурите на единната спасителна система и взаимодействието и координацията с дирекция Аварийна помощ и превенция.

В учението “Сила 23“ взеха участие ГДПБЗН, СДПБЗН, СДВР, АПП-СО, БЧК-ПСС, структури на МО и ВМА, район Люлин – СО, “Софийска вода“, “Електрохолд“, “Евроканал“, доброволци на Столичната община и пловдивския доброволен отряд, хранителни вериги, компании за минерална вода, мобилни оператори.